4 причини за детския плач

Със сигурност ви се е случвало да се чудите защо вашето бебе не спира да плаче. Задавате си хиляди въпроси, свързани с това: „Къде сбърках сбърках?“, „Как да го успокоя?“ и др. В такива ситуации възниква естественият въпрос: Какво да правим, когато бебето плаче? Изпитвайки безсилие, започваме да се чудим за причината за детския плач? А тя невинаги може да бъде открита толкова лесно.

plach

Какви могат да бъдат причините за детския плач?

Гладно е

Детският плач е индикатор за това как се чувства бебето. Може да плаче, защото е гладно. Или да го боли коремчето от колики, или от адаптираното мляко, или по друга причина. Не се паникьосвайте, плачът е нормална реакция. Опитайте да го успокоите и да установите причината.

Нуждае се от близост

Понякога бебета плачат, защото искат внимание. При някои от тях дори плачът, предизвикан от глад, се различа от този за близост и внимание.

Нещо го боли

Не е лесно да си бебе. Гладно си, спи ти се, сърдиш се, а не можеш да говориш. Следователно, няма кой да те разбере. И единственият начин да индикираш за своето неразположение, е с плач. Може да познаете дали е болно, или изпитва дискомфорт по това дали плаче и какъв точно е плачът. Бебета са интуитивни, ако го наблюдавате внимателно, бързо ще се ориентирате кое точно го боли.

Просто си плаче

Не са изключени и случаи, в които детският плач е породен от… необходимост да се разтовари. И на вас ви се е случвало, нали? Да искате да плачете, без особена причина. Това е част от процеса на израстване за всяко бебе, така че го приемете като нещо съвсем нормално.

Разбира се, може да има хиляди причини детето да плаче – ако такъв му е характера, ако по-трудно се адаптира и прочие. Не се отчайвайте и не приемайте детския плач като нещо крайно – той е нормален етап от развитието на всяко човешко същество.Научете се да откривате причините и да намирате решения.

 

Вашият коментар