Шест правила за правилно месене на козунак

козунак

Много домакини предпочитат да направят вкусен козунак, с който да впечатлят близки и роднини. Разбира се, за да постигнете успех е нужно да познавате правилата за месене, които ще ви помогнат да получите добър краен резултат. В тази статия ще ви помогнем с направата на козунака, за да ви спестим време от ровене по готварски книги и гледане на предавания.

1 – Не използвайте друго брашно освен традиционното. Пшеничното бяло брашно тип 500 е най-подходящият вариант за вас. Не търсете начин да осъвременявате рецептата.

2 – Не пестете сили при месене на козунака. Колкото по-дълго месите, толкова по-добре. Старите кулинари споделят, че тестото трябва да се удари поне сто пъти от масата. Разбира се, не е нужно да правите това, но докато почувствате умора в ръцете.

3 – Не спестявайте яйца, когато месите козунак. На 1 кг. брашно се добавят поне 5 яйца. Имайте предвид, че именно яйцата правят този тестен сладкиш апетитен и вкусен.

4 – Козунакът трябва да втаса минимум час и половина. Добра идея е да разделите втасването на две по 45 минути. Първият път тестото се оставя на топка, за да отпочине. А втория е след като заплетете захарния хляб в желаната форма преди той да отидете във фурната ви.

5 –  Сладкият хляб се пече на бавен огън, защото иначе има риск от външно изгаряне, а от вътре остава суров и глетав. Всеки професионален кулинар изпича козунаците на бавен огън, за да станат те вкусни и хрупкави.

6 – При месенето на козунак е желателно стаята да бъде добре загрята. Това помага и на втасването, а желаната температура е между 28 и 30 градуса.

Козунаците са сред задължителните ястия за Великден, тъй че нашите шест правила ще ви бъдат от полза за този голям християнски празник. Тези препоръки не се препоръчват за диабетици, понеже съществува риск от повишаване нивото на кръвната захар.

Вашият коментар