Лекарства за вътрешна употреба

hapoveЛекарствата за вътрешна употреба се използват по различни начини:

През устата се приемат твърди и течни лекарствени форми. Твърдите могат да бъдат под формата на прахове, таблетки или капсули. Те се изсипват или слагат в устата и се гълтат с вода или друга течност. Някои болни не могат да приемат таблетките и капсулите. В такива случай те се стриват на прах, който се разтваря във вода и се изпива от болния. Течните лекарства според силата на действието си се предписват на капки или на мерителни лъжички. Ако лекарството се дозира с във форма на капки, в чашата се доливат още 15 – 20 куб .см. вода. Лекарствата лесно се приемат през устата, но действат сравнително бавно, понеже се всмукват бавно от лигавицата на храносмилателния път.

Ето защо някои силно действащи лекарства, давани в малки дози, може да се приемат чрез поставяне под езика, където бързо се абсорбират (например нитроглицерин). За дихателните пътища се използват лекарства във въздухообразно състояние. При възпалителни заболявания на ларинкса, трахеята и бронхите се препоръчва да се вдишват лекарства посредством инхалатор – течните лекарства се превръщат в газообразни и се изтласкват като струя пара. Болният застава срещу тръбичката на инхалатора и вдишва лекарството. В болниците при някои случаи се практикува вдишване на пеницилин и други лекарства посредством специални аерозолни апарати.

Един от основните способи за вътрешно използване на лекарствата е вкарването им чрез инжекции. Също така в болниците масово се използва интравенозното вкарване на лекарствените средства в организма. Това става, чрез поставяне на абокат, през който чрез венозно вливане лекарството пряко или смесено с физиологичен разтвор се вкарва в кръвообращението. Този способ е най-подходящ и предпочитан, поради бързото си действие и ефективност. За домашно приложение обаче не е подходящ тъй като манипулацията се нуждае от постоянно наблюдение, за да се избегнат вероятни усложнения.

За вкарването на лекарствата през правото черво (ануса) се използват лекарствени клизми или свещички (супозитории). Свещичката се поставя вътре в ануса, като внимателно се натиска, за да се преодолее съпротивата на мускулите му. Свещичката се оставя да се разтопи и лекарството да се абсорбира чрез чревната лигавица.

 

Вашият коментар