Куфари с колелца – предимства и недостатъци

pic5На пазара съществуват хиляди варианти на куфари и чанти, но един специфичен сегмент е най-предпочитан сред потребителите – куфарите с колелца. Защо обаче това е най-купуваният вид куфари?

Когато пътуваме, независимост дали по работа, на почивка или се налага да сменим местожителството си, ние трябва да пренасяме багаж. Колкото по-лесно успеем да преместим багажа си от точка А в т. Б, толкова по-приятно ще бъде и пътуването ни. Затова хората са в постоянно търсене на съвършения куфар, ако такъв въобще съществува. По пътя към това усъвършенстване са се появили и куфарите с колелца, които решават някои от проблемите при пренасянето на багажа.

Съществуват два типа куфари с колела – с 2 или 4 колела. Всеки тип има своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме по-долу.

Общо предимство на куфарите-карети е фактът, че при тях част от теглото на багажа се пренася от носещия към самия куфар. При куфарите с 4 колелца често дори цялата тежест се поема от конструкцията на куфара, а човекът само направлява движението на куфара. По този начин става възможно дори и по-слаби дами или деца да местят по-сериозно количество багаж, без да се напрягат излишно.

Като недостатък при някои модели куфари с колела може да се посочи фактът, че колелата „стърчат“ извън основната му конструкция, което ги прави лесни за счупване. Трябва да се отбележи обаче, че това най-често се отнася за евтините куфари. Реномираните марки са се погрижили това да не се случва на техните модели, но естествено това идва със съответната цена.

При куфарите с 4 колела трябва да се внимава да не потеглят сами, което е твърде вероятно да се случи, ако са оставени без надзор на гладка наклонена повърхност. Куфарите нямат спирачки, и ако не искаме да останем без багажа си, трябва да бъдем осторожни с тях. При болшинството модели с 4 колела поне 2 от колелцата се въртят на 360 градуса, но има и такива, които са статични. Това естествено ги прави по-трудни за завиване, така че гледайте внимателно, когато купувате новия си куфар.

Повечето хора смятат, че куфарите с колелца са само твърди (пластмасови), но всъщност от моделите с 2 колела има и много текстилни куфари, които приличат повече и на чанти.

Без значение от материала обаче, безспорно каретните куфари са за предпочитане пред обикновените.

Вашият коментар