Как да сготвя вкусна вечеря за диабетик?

Може би сте чували интересното определение за диабета, което е „Царска болест“. То се е родило, тъй като диабетиците, трябва да консумират специални храни, които да са вкусни и в същото време да не повишават нивото на кръвната захар. Немалко домакини изпадат в паника, когато любимият им човек заболее от диабет. Те не знаят какво да сготвят, за да удовлетворят желанията и нужните на болния. Ето защо тук ще дадем няколко интересни идеи за всички вас.

Лека салата за диабетици

Салатата от зеленчуци е подходяща за диабетици, тъй като тя има свойството да пречиства мазнините в организма. Използвайте зеленчуци по избор и прибавете лимонов сок, зехтин малко оцет. Хубаво е леката салата да бъде поднесена с основното ястие, за да се получи необходимия баланс. Салатите трябва да присъстват в менюто на диабетика на всяко едно хранене през деня.

Вегетарианско меню веднъж в седмицата

Поднасянето на вегетарианско ястие поне веднъж в седмицата, е задължително за болните от диабет, като това може да бъде потвърдено от диетолог или ендокринолог. Така например една зеленчукова супа с моркови, гъби, чушки, тиквички и броколи би била много полезна. Освен че е вкусна, диабетикът ще ограничи наситените мазнини, които биха имали по-скоро негативен ефект. Супа от патладжани също е едно добро решение върху, което можете да се замислите подробно.

Пиле с картофи като вариант

Пилешкото е полезно за болните от диабет. Ако изпечете пиле и прибавите малко картофи, то това би била една прекрасна вечеря за любимия човек. Не бива да се прекалява с картофите, тъй като те повишават кръвната захар, но умерената им консумация няма да предизвика проблеми. Важно е с пилето да поднесете салата, пък било тя направена само от домати и краставици. При печенето на пилето избягвайте използването на масло и го заменете със слънчогледово олио. Друг важен детайл е, че задължително трябва да бъде премахната кожата на печеното пиле.

Идейно ястие с телешка кайма

Ако човекът до вас пази диета, то това предразполага към консумацията на определени храни. Така например, той или тя могат да хапнат едно чудесно ястие с телешка кайма, което се прави сравнително бързо и не излиза скъпо. Направете смес от телешка кайма със зеленчуци на фурна като използвате чушки, тиквички, патладжани и лук. Намажете с малко количество зехтин, сложете сол на вкус и сложете ястието във фурната.

Печени праскови и/или ананас са десерт

Печените праскови или ананаси са прекрасен десерт за диабетици. Направете ги на резенчета, намажете с малко количество зехтин, за да не се получи залепване и ги сложете във фурната. Повечето болни от коварната захарна болест ще ви благодарят за този вкусен и полезен десерт.

В обобщение

По-горе предоставихме страхотни идеи за вкусна вечеря за диабетици. Истината е, че повечето от горе споменатите храни могат да се хапват и на обяд, но е желателно да се приемат с последното ядене. Главната идея е да се избегнат наситените мазнини и да се предложат храни с ограничено количество и състав на захари. Ако сме били полезни споделете тази статия с вашите приятели.

Вашият коментар