Далекогледство

2Далекогледството е аномалия на окото, при която обектите се фокусират зад ретината. То не се характеризира с прогресиране. Може да бъде коригирано с очила с плюсови диоптри.

Далекогледството се причинява от аномалия във формата на лещата. Обикновено това е наследствено. Очната ябълка е къса или пък роговицата е плоска повече от необходимото. Възможно е далекогледството да бъде причинено от диабет, тумори около окото, заболявания на ретината и др.

При по-младите пациенти не се констатират някакви конкретни оплаквания и затова може да се открие на съвсем случаен принцип. Когато напредне възрастта и при непрекъснато напрягане на очите, може да се появи лъжливо късогледство.

За да може правилно да се диагностицира далекогледството и степента му, се използва офталмоскоп. Веднъж диагностицирано, далекогледството може да бъде лекувано. Офталмолозите ще преценят дали лечението да е оперативно или консервативно.

Ако се назначи консервативно лечение, трябва да се назначи използването на коригиращи очила. Те могат да са с единични лещи за всяко едно от очите, с астигматични лещи за корекция на астигматизъм и далекогледство, и с прогресивни лещи за ясен образ на всички разстояния.

Пациентите, страдащи от далекогледство трябва редовно да правят контролни прегледи, за да се следят промените в диоптъра им.

Повечето от пациентите с далекогледство предпочитат да носят лещи. Те предоставят значително по-широко поле на виждане и са по-удобни при упражняване на спорт. На пазара има различни видове контактни лещи като най-предпочитани са меките лещи. Те позволяват да бъдат носени по-продължително време.

Вашият коментар